Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw

‘Mei it Ferline Foarút op ‘e Klaai’ is van start!
 
Vanuit de Regio Deal NIL – Friese Kleiweide en mede ondersteund door het Herstelprogramma Biodiversiteit Fryslân gaan Landschapsbeheer Friesland (LBF) en BoerenNatuur Fryslân samen met Kening, Altenburg & Wymenga, Werkend Landschap en Van Hall Larenstein én het gebied zelf aan de slag met als doel het biodiverse cultuurlandschap van de kleiweide te versterken door ecologische verbindingen en kruidenrijke weiden te stimuleren.

Het overkoepelende landschapsverhaal
Eén van de doelstellingen in de Regiodeal NIL Kleiweide is om een structuur van groenblauwe verbindingen te realiseren om te werken aan een biodivers platteland. De logica van het landschap – het functioneren van de groenblauwe dooradering, denk aan sloten, dijken en erven – dient als kapstok. Het fundament van de aanpak van de samenwerkingspartners is gebaseerd op een landschapshistorische en landschapsecologische benadering met een doorkijk naar de toekomst. We bouwen in dit project verder op de eerdere initiatieven van de
#Regiodeal in het gebied.


De logica van het landschap voor een biodivers cultuurlandschap
Het klimaat verandert en biodiversiteit staat onder druk. Hoe kunnen we zoeken naar verbinding met de ‘logica van het landschap’? Hiervoor maken we onder andere gebruik van de visie Natuerlik Fryslân 2050 en de aanpak ‘Mei it ferline foarút’ van Landschapsbeheer Friesland & Werkend Landschap.

De uitdaging is om landschapselementen zoals kruidenrijke dijken en weides, ecologische oevers en groene erven, functioneel en economisch inpasbaar te maken in de bedrijfsvoering van agrariërs. Met ons project willen we een bijdrage leveren aan oplossingen op dit gebied. Onze analyses zullen we ook aanbieden als bouwstenen voor het Fries Programma Landelijk Gebied.

Het project is officieel van start gegaan en heeft verschillende mijlpalen. Van een stappenplan voor het optimaliseren van de kwaliteit van extensief kruidenrijk grasland door middel van beheer en/of inbreng van gebiedseigen zaadmengsels, tot het aanleggen van een voederhaag, van het onderzoeken van de biodiversiteit op boerenerven tot de realisatie van een natuurvriendelijke oever. Met in het najaar een Boerderij-symposium waarin we de resultaten bekendmaken. Maar later meer over deze mijlpalen en activiteiten. Nu eerst aan de slag!

Op de hoogte blijven van dit project kan door deze website in de gaten te houden en met het volgen van de socials, websites en/of nieuwsbrieven van onderstaande projectpartners: