Stap 3: perspectief

mogelijke Verdieping en concretisering

Prototyping

Een volgende stap (zoals in dit voorbeeld) zou het ontwikkelen van prototypes kunnen zijn, met als doel: het (her)waarderen en (her)introduceren van passende landschapselementen en -structuren binnen bepaalde (oer)cultuurlandschappen. Die elementen en structuren kunnen als structuurdragers voor het landschap van de toekomst fungeren. De Chronologica daagt uit om toekomstige opgaven in het landschap te adresseren en vervolgens via de logische lange lijnen uit verleden met oplossingen te komen. De uiteindelijke prototypes kunnen als uitgangspunt voor toekomstige inrichtingsplannen dienen, maar ook als inspiratie om met een frisse blik naar de toekomst te kijken.

Beleids- en beleidskansenanalyse

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) en Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb) bieden handvatten om de landbouwtransitie met behulp van (historische) landschapselementen vorm te geven. Ook ander beleid snijdt de transitie van het landelijk gebied aan. In dit onderdeel van de Chronologica wordt gekeken hoe vigerend en toekomstig beleid slim kan worden benut. Door beleidsmatige kansen te signaleren kunnen mooie plannen uiteindelijk ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Realisatiepotentieel

Door de uitgewerkte prototypes af te zetten tegen beleidskansen, kunnen mogelijkheden voor financiële dekking worden doorgelicht. De financiële mogelijkheden om te werken aan het landschap zijn tot dusver ongewis. In deze tijd van transitie is het realisatiepotentieel om nieuw landschap te maken echter wel aanwezig. Via de Chronologica kunnen we de haalbaarheid van bepaalde ideeën afzetten tegen beleidskansen.

Gebiedsofferte

Afhankelijk van de ambities in een gebied, zou een volgende stap het ontwikkelen van een gebiedsofferte kunnen zijn. Hierbij wordt een specifiek en afgebakend gebied gekozen waarvoor, met de eerdergenoemde prototypes als input, een aantal scenario’s voor de toekomstige inrichting worden gemaakt. De scenario’s zijn denkbare ruimtelijk-landschappelijke toekomsten, en zijn het condensatiepunt van het concreet maken van de Chronologica. In de scenario’s krijgen de cultuurhistorische elementen, structuren, historische gebruiken en lange lijnen een plek. Landschapselementen zijn de fysieke bouwstenen en de scenario’s brengen samenhang op gebiedsniveau. De scenario’s dienen als basis voor besluitvorming en condenseren na een zorgvuldig gebiedsproces in één samenhangende visie.Deze visie kan dan de basis vormen onder een op-te-stellen gebiedsofferte. Met de gebiedsofferte doet een collectief uit het betreffende gebied een aanbod voor het leveren van een brede waaier aan diensten in het landelijk gebied, tegen de achtergrond van de Chronologica en daaruit voortkomende ideeën. In iteratie wordt gezocht naar een goede procesorganisatie en dekking bij de gebiedsofferte. Dat levert vervolgens een fundament om langjarig aan de slag te gaan.​

Date: