Pilot Ooststellingwerf
De proef op de som
In het kader van de tweede fase van Met het verleden vooruit kijken we hoe we de transitievraagstukken in het landelijk gebied in praktijk kunnen aanvliegen met gebruik van de Chronologica. Het landelijk gebied toekomstbestendiger inrichten vraagt immers niet alleen om een landschappelijke maar ook een bedrijfstechnische kijk. Om de brug te slaan tussen theorie en praktijk, is er een pilotproject gestart in samenwerking met zes agrarische (melkvee)bedrijven gelegen in het hoofdcultuurlandschap van de Zuidelijke Wouden. Voor deze zes bedrijven wordt een bedrijfsplan ontwikkeld dat chronologisch zou kunnen passen in een verduurzaming en versterking van zowel het landschap als het bedrijf. Door zeker ook economische afwegingen te includeren, nemen we hierin letterlijk de proef op de som.
Verdiepende slag
Voorafgaand aan het maken van bedrijfsplannen, is een verdiepingsslag nodig op het hoofdcultuurlandschap van de Zuidelijke Wouden. Dit is een “klassieke” landschapsanalyse die zowel de natuurlijke, als de historische, economisch- en sociaal-ruimtelijke aspecten omvat. In een poging de onderlinge relatie en wisselwerking tussen landschapstypen te verduidelijken is er in dit project gekozen om ook andere weergavemogelijkheden te verkennen. Een voorbeeld hiervan is de directe vertaling van de stempels uit de Chronologica naar een 3D beeld dat het gehele landschapssysteem omvat (van het betreffende hoofdcultuurlandschap). Immers, waar kenners op kaart het landschap kunnen lezen, is gebleken dat dit voor “leken” soms een uitdaging kan zijn. Om deze reden stemt ook het kleurenpalet 1:1 overeen met de Chronologica.
Vervolgens is hetzelfde nogmaals gedaan voor de vier landschapstypen waarbinnen de zes pilotbedrijven zijn gelegen, te weten: het veenkoloniaal landschap, het houtwallenlandschap, het esgehuchtenlandschap en het heideontginningslandschap. Deze beelden zijn op hun beurt in een werksessie gebruikt als onderlegger om kennis en ideeën op te projecteren.
Bedrijfsplan
De laatste stap is het maken van zes bedrijfsplannen, die (letterlijk) een alternatieve toekomst schetsen. Dit proces is -op het moment van publiceren- nog gaande.